Αύξηση σε κρούσματα και θανάτους στη Γερμανία – «Παγώνει» η απόφαση για άνοιγμα σχολείων

Άλλοι 193 ασθενείς υπέκυψαν στην νόσο Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε στα 6.481, δείχνουν τα δεδομένα του Ινστιτούτου Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο απολογισμός νεκρών του τελευταίου εικοσιτετραώρου είναι υψηλότερος από αυτόν της προηγουμένης (173). Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 1.639 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να ανέρχεται πλέον σε 160.758, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημείωσε επίσης αύξηση σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (1.478).

Παγώνει η απόφαση για άνοιγμα σχολείων

Η Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει τις παιδικές χαρές και τις Εκκλησίες, αλλά δεδομένου ότι η πανδημία εξελίσσεται έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ξανά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Μετά από συνάντηση που είχε χθες η Άγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των 16 περιφερειών, δήλωσε πως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις συνέπειες από το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων την προηγούμενη εβδομάδα πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε να μην ληφθεί απόφαση ως τις 6 Μαϊου για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία.

«Κάθε χαλάρωση οδηγεί στο να κινούνται περισσότεροι άνθρωποι, να συναντιούνται και να γεμίζουν τα μέσα μεταφοράς», είπε στους δημοσιογράφους. «Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε συνέχεια το πώς αυτό επηρεάζει τη μετάδοση του ιού», τόνισε.

Η προσεκτική αυτή προσέγγιση σημειώνουν οι Financial Times αντανακλά τους ευρύτερους προβληματισμούς που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ενώ η Γαλλία σχεδιάζει να ανοίξει τα δημοτικά όταν άρει κάποιους περιορισμούς στις 11 Μαϊου, η Ιταλία κρατά κλειστά τα σχολεία έως το Σεπτέμβριο.

Οι επιστήμονες διαφωνούν για το ρόλο που παίζουν τα παιδιά στη μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα. Οι αρχές της Δανίας δήλωσαν ότι ο ρυθμός μετάδοσης αυξήθηκε σημαντικά, αφότου η χώρα άνοιξε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς προ δυο εβδομάδων. Ο δείκτης R0, που δείχνει πόσους ανθρώπους κολλά ένας που έχει κορονοϊό, ανέβηκε από το 0,6 στο 0,9. Οποιοδήποτε μέγεθος κάτω του 1 σημαίνει ότι η μετάδοση περιορίζεται, αλλά η αύξηση αυτή μειώνει τα περιθώρια ελιγμών της χώρας.

Η κ. Μέρκελ επιμένει ότι η προσέγγιση της χώρας πρέπει να είναι προσεκτική, αν και η Γερμανία κινήθηκε γρηγορότερα από μεγάλα γειτονικά κράτη σε άρση κάποιων περιορισμών. Στις 20 Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα και κάποιες τάξεις στα σχολεία. Δεν υπήρξε ωστόσο καμία ανακοίνωση για τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Πηγή: filathlos.gr