Εκλογές 2023: Τι ισχύει με τους ετεροδημότες και τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια

Με λίστα και όχι με τον… παραδοσιακό σταυρό θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. Και αυτή είναι μόνο μια από τις αλλαγές που θα έχει η εκλογική διαδικασία σε σχέση με την 21η Μαΐου. 

Αυτή τη φορά, οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Τα ψηφοδέλτια, αυτή τη φορά, θα καταρτιστούν από τα κόμματα και άρα οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να “σταυρώσουν” τους υποψήφιους βουλευτές. 

Με τη διαδικασία της λίστας, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα κόμματα. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.

Για το λόγο αυτό, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια. 

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες και τους απόδημους

Αν είστε ετεροδημότης και εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο δήμο και έχει διεκπεραιωθεί το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον δήμο διαμονής σας.

Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν που ψηφίζουν από την πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Σε ό,τι αφορά στους απόδημους, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (https://apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

Για όσους ψήφισαν στο εξωτερικό στις εκλογές 21 Μαΐου αλλά στις 25 Ιουνίου θα είναι στην Ελλάδα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου.

Οποιαδήποτε αίτηση έγινε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Πηγή: www.newsit.gr