Γουργουρητό στο στομάχι: όσα δεν ξέρατε ως τώρα

gourgourisma-stomahiou

Πίσω από το γουργουρητό στο στομάχι σας κρύβονται περισσότερα από την απλή πείνα. Μπορεί να νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας σάς λέει να φάτε κάτι, όμως ίσως το μήνυμα να αφορά κάτι περισσότερο από την ικανοποίηση της πείνας σας.

Το πεπτικό σας σύστημα

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τη σχέση ανάμεσα στο στομάχι σας και το πεπτικό σας σύστημα, έτσι ώστε να κατανοήσετε καλύτερα γιατί το στομάχι σας κάνει θόρυβο.

Το πεπτικό σας σύστημα είναι βασικά ένας μακρύς σωλήνας, που ξεκινάει από το στόμα σας και καταλήγει στην πρωκτική κοιλότητα. Είναι ένα αρκετά απλό σύστημα, όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν λαμβάνονται υπόψη τα διάφορα όργανα του σώματός σας. Η τροφή περνάει μέσα από τον οργανισμό σας με τη βοήθεια μυϊκών συσπάσεων (κάτι που ονομάζεται περίσταλση), χάρη στις οποίες η τροφή σας χωνεύεται και μεταφέρεται μέσα στο σώμα σας. Οι συσπάσεις αυτές βοηθούν επίσης το σώμα σας να αναμείξει την υγρή και τη στερεή τροφή με τα γαστρικά υγρά.

stomahi

Οι περισσότεροι ήχοι που παράγει το σώμα σας προέρχονται από το πεπτικό σας σύστημα, όταν τα περιεχόμενα του στομαχιού σας ανακατεύονται με τα υγρά του. Ο αέρας που παράγεται μέσα στο σύστημά σας αρχίζει να συμπιέζεται λόγω των συσπάσεων του εντέρου σας, κάτι που προκαλεί αυτό το χαρακτηριστικό ήχο «σκασίματος». Οι ήχοι αυτοί μπορούν να παραχθούν οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και όταν δεν πεινάτε. Η διαφορά είναι ότι, όταν το στομάχι σας είναι γεμάτο, οι συγκεκριμένοι ήχοι γίνονται λιγότερο αντιληπτοί.

Αν το στομάχι σας είναι άδειο, τότε γιατί το πεπτικό σας σύστημα συσπάται; Περίπου δύο ώρες πριν το στομάχι σας είναι εντελώς άδειο, αρχίζουν να παράγονται ορισμένες ορμόνες που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και στέλνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο «φάε κάτι ακόμα». Ο εγκέφαλος απαντά σε αυτά τα σήματα με την εντολή να ξεκινήσει η περίσταλση. Οι περισταλτικές κινήσεις τελικά αδειάζουν το στομάχι σας, ενώ μπορεί να δώσουν και άλλα σημάδια πείνας, μέχρι να αισθανθείτε ξανά την ανάγκη να φάτε.

Τι προκαλεί το υπερβολικό γουργούρισμα του στομαχιού;

Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω αποτελούν στην πραγματικότητα μια αρκετά φυσιολογική δραστηριότητα. Όταν το στομάχι σας γουργουρίζει υπερβολικά, δεν πρόκειται απλώς για κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της πέψης αλλά και τη γενική υγεία σας. Η αιτία αυτών των υπερβολικών ήχων ίσως είναι κάτι περισσότερο από απλή πείνα.

Αυστηρές δίαιτες

Αν τρώτε λιγότερο από ότι συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, μπορεί να μπερδέψετε το πεπτικό σας σύστημα. Οι αυστηρές δίαιτες συχνά μπορεί να περιλαμβάνουν τροφές που περιέχουν ορισμένες θρεπτικές ουσίες ή υψηλές ποσότητες θερμίδων και που παράγουν υπερβολικούς θορύβους στο στομάχι, επειδή η τροφή χωνεύεται γρηγορότερα, κάνοντας το σώμα να δώσει σημάδια πείνας.

Κατανάλωση αναψυκτικών

Το μείγμα αερίων και αέρα μέσα στο στομάχι σας μπορεί επίσης να προκαλέσει ήχους. Αν πίνετε αναψυκτικά ή άλλα ανθρακούχα ποτά, αυξάνετε την ποσότητα των φυσαλίδων μέσα στο πεπτικό σας σύστημα, οι οποίες μπορεί να σκάσουν και να παράγουν ήχους στο στομάχι. Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να απομακρύνει ή να βγάλει αυτόν τον επιπλέον αέρα με φυσικό τρόπο, η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα στο πεπτικό σας σύστημα. Το να τρώτε υπερβολικά γρήγορα ή το να καταπίνετε αέρα μαζί με την τροφή σας επίσης αποτελεί αιτία αυτού του συμπτώματος.

kryo-rofima

Δυσανεξίες σε τροφές

Η λακτόζη που είναι παρούσα στο γάλα, στα γιαούρτια, στις κρέμες και στο τυρί αποτελεί την πιο συνηθισμένη τροφική δυσανεξία. Όταν οι συγκεκριμένες τροφές παραμένουν μέσα στο στομάχι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βακτήρια που είναι παρόντα σε αυτές μπορεί να παράγουν επιπλέον αέρια και φυσαλίδες μέσα στο πεπτικό σας σύστημα. Θα πρέπει πάντοτε να αποφεύγετε τις τροφές στις οποίες έχετε δυσανεξία.

Έλκη

Τα έλκη στο πεπτικό σας σύστημα μπορούν επίσης να αποτελούν αιτία, με μόνη διαφορά την ποσότητα του αέρα και τη διάρκεια της παρουσίας του. Η πάθηση συνοδεύεται από πόνο και δυσφορία, που δεν έχει τίποτα να κάνει με πείνα. Θα πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας αναλόγως για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής είναι παρόμοια με εκείνα του έλκους. Πέρα από τους ήχους στο στομάχι, παρουσιάζονται έντονοι πόνοι μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών.

pahy-entero

Πώς ελέγχετε την κατάσταση;

Όταν η κατάσταση δεν συνδέεται άμεσα με κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα για να την ελέγξετε ή για να μειώσετε την εμφάνισή της.

Μασάτε καλά την τροφή σας. Όταν το σώμα σας αναμειγνύει καλά τις στερεές τροφές με τα υγρά, θα υπάρχουν λιγότερα αέρια στο στομάχι σας.
Πιείτε ένα έγχυμα μετά το φαγητό σας, όπως τσάι μέντας, που βοηθάει στην ανακούφιση από τα στομαχικά προβλήματα.
Μην αναπνέετε πολύ βαθιά όταν τρώτε, για να μειώσετε την ποσότητα του αέρα που καταπίνετε.
Τρώτε λιγότερο. Τα σνακ χωνεύονται ευκολότερα και δεν δίνουν στο στομάχι σας την ευκαιρία να στείλει μηνύματα πείνας στον εγκέφαλο.

stomahi1

πηγή : meygeia