Η μεταφυσική προσέγγιση της κατεύθυνσης που επιλέγουμε να κοιμόμαστε έχει ριζώσει σε πολλές αρχαίες παραδόσεις και φιλοσοφίες. Καθώς η σύγχρονη επιστήμη εστιάζει στη φυσιολογία του ύπνου, οι αρχαίες αντιλήψεις τονίζουν ότι το πώς κοιμόμαστε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η Φένγκ Σούι, μία από τις πιο γνωστές πρακτικές που αφορά την ενέργεια του χώρου, υποστηρίζει ότι η κατεύθυνση του κεφαλιού κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι κρίσιμη για την ροή της ενέργειας. Σύμφωνα με την Φένγκ Σούι, το να κοιμάται κανείς με το κεφάλι προς τα βόρεια μπορεί να φέρει ηρεμία και να προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου, λόγω της αντιστοίχισης με το μαγνητικό πεδίο της γης.
Ορισμένες μελέτες σε μεταφυσικά πλαίσια υποστηρίζουν ότι το να κοιμόμαστε στραμμένοι προς την ανατολή προσφέρει μία αίσθηση ανανέωσης και αναζωογόνησης, λόγω της σύνδεσης με την ανατολή του ηλίου και το ξεκίνημα μιας νέας ημέρας. Εντούτοις, η δυτική κατεύθυνση λέγεται ότι μπορεί να δημιουργήσει μια βαρύτερη αίσθηση, επηρεάζοντας τη διάθεση και τη συνολική μας ενέργεια.
Αν και αυτές οι θεωρίες δεν υποστηρίζονται από όλη την επιστημονική κοινότητα, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αξία στο να προσαρμόζουν την κατεύθυνση του ύπνου τους σύμφωνα με τις προσωπικές τους ενεργειακές ανάγκες. Αν μη τι άλλο, εξετάζοντας την κατεύθυνση του ύπνου μας προσθέτει μια νέα διάσταση στην καθημερινή πρακτική της αυτοφροντίδας.