Καθαρίστε την κεραμική εστία από λεκέδες και καμμένα λίπη με 2 υλικά από την κουζίνα σας

Τι θα χρειαστείτε

Το μόνο που θα χρειαστείτε για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας είναι 1 φλ. μαγειρική σόδα σε σκόνη και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό). Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία τη μαγειρική σόδα.Φροντίστε να ρίξετε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια με το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε τη μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια της εστίας. Στο τέλος πάρτε ένα νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο.

Σόδα για τα καμένα λίπη

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά για κεραμικές εστίες που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά προτιμάτε τους πιο φυσικούς τρόπους, η σόδα μπορεί να σας βοηθήσει. Συγκεκριμένα, ρίχνετε μαγειρική σόδα πάνω στην κεραμική εστία και με ένα στεγνό πανάκι τρίβετε ελαφρά. Στη συνέχεια, τρίβετε ελαφρά με νωπό πανάκι την εστία, για να απομακρύνετε τη σόδα και να καθαρίσει.

Ξίδι για το καμένο γάλα

Το καμένο γάλα στις κεραμικές εστίες είναι από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Σύμμαχος σας σε αυτή την περίπτωση είναι το λευκό ξίδι, το οποίο ρίχνετε πάνω στον λεκέ, αφήνετε να κρυώσει η εστία και στη συνέχεια, απομακρύνετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Δείτε το βίντεο για τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας

Tips για ν’ αποφύγετε φθορές στην κεραμική επιφάνεια κατά τον καθαρισμό

μην χρησιμοποιείτε

• Καθαριστικά που περιέχουν σόδα, αλκάλια, αμμωνία, οξέα ή χλώριο.
• Καθαριστικά που διαλύουν τα άλατα.
• Υλικά που αφαιρούν λεκέδες και σκουριά.
• Δυνατά καθαριστικά σε σκόνη, ή γαλάκτωμα και καθαριστικά που περιέχουν κόκκους.
• Καθαριστικά που περιέχουν διαλύτες.
• Καθαριστικά πλυντηρίων πιάτων, σπρέι φούρνου και γκριλ.
• Καθαριστικά για τζάμια.

Επίσης, να μην χρησιμοποιείτε ποτέ σκληρές βούρτσες και σφουγγάρια στην κεραμική επιφάνεια, όπως π.χ. σφουγγάρια για κατσαρόλες, ή χρησιμοποιημένα σφουγγάρια στα οποία υπάρχουν ακόμα υπολείμματα από δυνατά καθαριστικά. Μην χρησιμοποιείτε και μην ακουμπάτε πάνω στις εστίες αιχμηρά αντικείμενα, ώστε να μην τους προκαλέσετε γρατζουνιές.

πηγή : enimerotiko