Καύσιμα: Ανηφόρα για τις τιμές της βενζίνης – Εκτιμήσεις πως θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ

«Προς το τέλος της εβδομάδας θα δούμε την τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη να ξεπερνά στις μεγάλες αστικές πόλεις το 1,92€/λίτρο» δήλωσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Πρατηριούχων Αττικής

 

 

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται και πάλι τα καύσιμα με την τιμή στο λίτρο της αμόλυβδης βενζίνης να πλησιάζει και πάλι τα δύο ευρώ, προσθέτοντας έναν εξτρά πονοκέφαλο στους οδηγούς εν όψει και της μεγάλης εξόδου του Πάσχα. ωστόσο οι προβλέψεις μόνο αισιόδοξες δεν είναι καθώς οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά προμηνύουν τιμές ακόμη και πάνω από τα δύο ευρώ.

«Μετά την εκτίναξη που παρουσιάστηκε στο πετρέλαιο μπρεντ, παγκόσμια, λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι καλές. Προς το τέλος της εβδομάδας θα δούμε την τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη να ξεπερνά στις μεγάλες αστικές πόλεις το 1,92€/λίτρο» δήλωσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Πρατηριούχων Αττικής, στην ΕΡΤ.

 

 

Και όπως είπε το 1,92€/λίτρο σημαίνει στην πράξη 2 ευρώ. «Σε κάποιες περιοχές, στις νησιωτικές κυρίως και στις ορεινές περιοχές της χώρας έχει καταγραφεί άνοδος πάνω από 2 ευρώ. Απλά στις μεγάλες αστικές πόλεις προσπαθούμε κι εμείς οι πρατηριούχοι όσο το δυνατόν να κρατάμε πιο χαμηλά τις τιμές για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές στην έξοδο του Πάσχα», πρόσθεσε. Προέβλεψε μάλιστα ότι τα νέα για τη διακύμανση των τιμών στα πετρελαιοειδή δεν είναι ενθαρρυντικά για τους καταναλωτές λόγω της αναστάτωσης που υπάρχει στο χώρο των ορυκτών καυσίμων και κατ’ επέκταση των υγρών καυσίμων.

«Τους επόμενους μήνες θα έχουμε ανεβασμένες τιμές. Δεν θα είναι εύκολο να ξαναδούμε τις τιμές να προσεγγίζουν το 1,5 €/λίτρο που είχε πριν από ενάμιση χρόνο, πριν από την έναρξη του πολέμου», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι αναλυτές αναμένουν η τιμή πετρελαίου μπρεντ να ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι και ενδεχομένως να φτάσει τα 130 δολάρια.

Όσον αφορά στο υψηλότερο κόστος αγοράς των καυσίμων στα νησιά ο κ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι οι ταξιδιώτες του Πάσχα αλλά και οι κάτοικοι των νησιών θα πληρώσουν πιο πολλά για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. «Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό διότι όταν όλη η υπόλοιπη η Ελλάδα έχει 1,40 €/λίτρο τα νησιά πούλαγαν 1,60 €/λίτρο» είπε εξηγώντας ότι το κόστος των μεταφορικών αυξάνει την τελική τιμή στην αντλία,

«Όλοι οι πρατηριούχοι κάνουν προσπάθεια να κρατάνε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά για να μπορέσουν να αυξήσουν και τον όγκο πωλήσεων», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι ο κόσμος έχει μετακινήσει τις μετακινήσεις του και τα ποσά που διαθέτει για να βάζει καύσιμα.

Δεν παρέλειψε να πει ότι ένας από τους λόγους που οι τιμές ανεβαίνουν αμέσως μόλις συμβαίνει κάτι στις διεθνείς αγορές είναι ότι οι πρατηριούχοι πλέον δεν αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς στις αυξήσεις των τιμών.

 

Πηγή: reader.gr