Κιβωτός του Κόσμου: Δίωξη για κακούργημα στον πατέρα Αντώνιο – Για ασέλγεια σε ανήλικους κατά συρροή

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πατρός Αντωνίου και πρώην συνεργατών του προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, όσον αφορά στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για ασελγείς πράξεις σε παιδιά που διέμεναν σε δομές της “Κιβωτού του Κόσμου” και σωματικές κακοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα το βαρύτερο αδίκημα για τα οποία ασκήθηκε η δίωξη σε βάρος του πατρός είναι αυτό της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η συγκεκριμένη κατηγορία απαγγέλθηκε στον ιερέα μετά τις καταγγελίες ενός 19χρονου πρώην τροφίμου της “Κιβωτού του Κόσμου” και ενός 15χρονου για σεξουαλική κακοποίησή τους. Σύμφωνα με τη δίωξη, οι πράξεις αυτές του ιδρυτή της “Κιβωτού” έλαβαν χώρα από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Παράλληλα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά εργαζομένων στη δομή, επτά συνολικά, για σειρά κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος ανήλικων τροφίμων της δομής, για αδίκηματα σε βαθμό πλημμέληματος, όπως σωματικές βλάβες με διάφορους βαθμούς ποινικής επικινδυνότητας, όπως επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απλές σωματικές βλάβες, αλλά και για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο.

Για όλα αυτά τα αδικήματα, αποδίδεται κατηγορία ηθικής αυτουργίας στον πατέρα Αντώνιο, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί σε δομές της Κιβωτού σε μονάδες της στην επαρχία, καθώς αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας θα σταλούν στις Εισαγγελίες Πειραιά και Χίου.

Ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος, οποίος θα βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπος με τον ανακριτή, στο προκαταρκτικό εισαγγελικό στάδιο έρευνας, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σεξουαλικές κακοποιήσεις κατά των δύο ανηλίκων που τον κατήγγειλαν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αληθείς, ενώ αναφέρθηκε με υπόμνημα στο πολυετές έργο στήριξης ανήλικων παιδιών, το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος και το οποίο ανέπτυξε στη συνέχεια.

Παράλληλα σε ό,τι αφορά την κατηγορία, που του αποδίδεται, ότι γνώριζε κακοποιητικές συμπεριφορές εργαζομένων σε βάρος ανηλίκων, δηλαδή σκληρές και απαξιωτικές τιμωρίες και λοιπά, επίσης αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για αυτές.

Πέραν όμως από την ποινική έρευνα, για τη δράση του πατρός Αντωνίου στην Κιβωτό, στην οποία πλέον έχει οριστεί προσωρινή διοίκηση, διατάχθηκε και έρευνα για τη διαχείριση των οικονομικών της δομής, με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος να διαβιβάζει, προ καιρού, στον εισαγγελέα πόρισμα προς αξιολόγηση. Με βάση αυτό το πόρισμα, ο αρμόδιος εισαγγελέας συνεχίζει ακόμα την έρευνα του.

Πάντως για τις διώξεις που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία, εκείνες που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές εργαζομένων της δομής σε τρόφιμους, επειδή διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, και κινδυνεύουν με παραγραφή, θα κινηθούν άμεσα οι δικαστικές διαδικασίες για να παρεπεμφθούν σε δίκη.

Η παραγραφή αποτελεί κίνδυνο, γιατί τα αδικήματα φέρεται να τελέστηκαν πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, το 2018, αλλά καταγγέλθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Πηγή: thetoc.gr