Κομμένα πια τα… αλλαντικά! Καρκινογόνα τα λουκάνικα και το μπέικον…

Διατροφικό… σοκ στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη διαπίστωσή του, κατόπιν σχετικής έρευνας πως τα αλλαντικά και το επεξεργασμένο κρέας είναι… καρκινογόνα!

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology, τα επεξεργασμένα κρέατα, το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου του παγκρέατος και του προστάτη.

Μάλιστα, αναφέρει πως 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%. Τα 50 γραμμάρια αντιστοιχούν σε λιγότερο από δύο φέτες μπέικον. Η επεξεργασία του κρέατος με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ευθύνεται για την καρκινογόνο δράση των αλλαντικών.

«Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο δρ Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), από όπου προέρχονται και τα συμπεράσματα. Το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.

Πάντως, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται μαζί με παράγοντες όπως ο καπνός και ο αμίαντος στη λίστα των προϊόντων που προκαλούν καρκίνο δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο επικίνδυνα με αυτά.

Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους «καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (Ομάδα 1)”», βάσει «ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου». «Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα», σύμφωνα με τον δρ Κουρτ Στράιφ του CICR.