Κορονοϊός: Ο «γρίφος» της αποκλιμάκωσης – Πόσο θα κρατήσει πριν έρθει το νέο κύμα στην Ελλάδα

Βελτίωση σε όλους τους δείκτες αναφορικά με τον κορονοϊό στην Ελλάδα παρατηρείται βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το μεσημέρι της Τρίτης (30.08.2022) για την εβδομάδα 22 – 28 Αυγούστου 2022. 

Συγκριτικά με τα στοιχεία της εβδομάδας 15 – 21 Αυγούστου 2022, διαπιστώνεται μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά 6.500, ενώ σταθερές είναι οι επαναλοιμώξεις. Ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει σχεδόν 2,5 μονάδες, οι νεκροί μειώθηκαν κατά 90 και οι διασωληνωμένοι κατά 15. Τέλος, οι εισαγωγές ασθενών στις απλές κλίνες είναι κατά 354 λιγότερες. 

Πόσο θα κρατήσει η αποκλιμάκωση;

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση μετά τις 28 Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο ο δύσκολος “γρίφος” είναι πόσο θα κρατήσει. Κι αυτό, διότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα υπάρξει νέα παραλλαγή που θα προβληματίσει λόγω της μεταδοτικότητας της, και δεν θα είναι απαραίτητα η “Κένταυρος”. Το νέο κύμα του κορονοϊού αναμένεται μετά τα μέσα του Οκτωβρίου και οδεύοντας προς το χειμώνα, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα επιστρέψουν κάποια από τα μέτρα στην καθημερινότητα μας.     

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του Οκτωβρίου ή στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, τα οποία θα καλύπτουν τις υποπαραλλαγές της Όμικρον και θα “θωρακίσουν” αρχικά τις ευπαθείς ομάδες. Φυσικά, δεν αποκλείεται στη συνέχεια να θεωρηθεί αναγκαία η χορήγηση του και στον υπόλοιπο πληθυσμό.  

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν σε μία ιδανική περίοδο, όπως “μαρτυρούν” και τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών εν όψει της επιστροφής στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου.      

“Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι προχωράμε ένα βήμα παρακάτω στην κανονικότητα μας. Αφού τα παιδιά έχουν εκτεθεί σχεδόν 100% στον κορονοϊό, έχουν αποκτήσει μία ανοσία, κάποια από αυτά έχουν και υβριδική ανοσία έφοσον έχουν εμβολιαστεί… πάμε περισσότερο σε μία τακτική ατομικής ευθύνης, παρά σε οριζόντια μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας.

Πηγή: www.newsit.gr