Λινού: Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει η εκθετική έξαρση του κoρoνoϊoύ

Λινού: Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει η εκθετική έξαρση του κoρoνoϊoύ

Το νέο lockdown είναι ήδη σε εφαρμογή από χθες, σε όλη την Ελλάδα και πλέον το βασικό ερώτημα που απασχολεί τόσο τους ειδικούς όσο και τους πολίτες είναι αν αυτό θα είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υπογράμμισε όμως ότι η επιβολή του lockdown δεν αρκεί για να σταματήσει η εκθετική έξαρση.

«Τις τελευταίες 3, ίσως και 4 εβδομάδες, βρισκόμαστε σε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή κάθε 5-10 ημέρες διπλασιάζονται. Αυτό πρέπει να επιπεδωθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται», είπε μιλώντας στο Open. «Αυτό δεν μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από το lockdown, αν δεν εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα μέτρα. Δηλαδή χρήση μάσκας παντού, σε εργασιακούς χώρους και οπουδήποτε βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, η τήρηση των αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών και τα πολλαπλά τεστ», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, απάντησε: «Το επικίνδυνο αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα στην κοινότητα που αυξάνοντα εκθετικά».

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.556 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένα νέο «μαύρο» ρεκόρ με 34 θανάτους σε 24 ώρες. Περισσότεροι από ποτέ όμως είναι και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς έφτασαν τους 207, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα εντοπίστηκαν για μία ακόμη ημέρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφηκαν 637 νέες μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη 560, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Δράμα, όπου εντοπίστηκαν 151 νέα κρούσματα.

Πηγή : lifo.gr

Πηγή