Με αμείωτη ένταση η έξαρση της ιλαράς και το Νοέμβριο! Ένας θάνατος βρέφους και 80 νέα κρούσματα

Συνεχίζεται η επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει συνεχώς και κάθε εβδομάδα δεκάδες νέα περιστατικά προστίθενται στην επιδημιολογική καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, 80 νέα κρούσματα ιλαράς δηλώθηκαν κατά  την εβδομάδα 23 έως 30 Νοεμβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό, από τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησε η επιδημική έξαρση μέχρι σήμερα, σε 604.

Σημειώνεται πως έχει καταγραφεί ένας θάνατος βρέφους Ρομά που ήταν ανεμβολίαστο, κόλλησε τη νόσο, εμφάνισε επιπλοκές και κατέληξε από σηψαιμία.

Το επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης παραμένει στη νότιο Ελλάδα, ιδίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. Στην πλειονότητα των κρουσμάτων πρόκειται για άτομα από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως ηλικίας 25-44 χρόνων που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Ανάμεσα τους βρίσκονται και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, και οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στη νόσο στο χώρο εργασίας τους.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιούν ότι αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, και μάλιστα δεν αποκλείουν την επέκταση των κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.