Μητσοτάκης από Λάρισα: «Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται – Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει αυτή την ώρα τα μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις λέγοντας:

«Θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές, να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να επανέλθει η περιοχή σε κάπως πιο κανονικούς ρυθμούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα φροντίσουμε οι πολίτες να μην είναι απλώς ασφαλείς, αλλά και υγιείς». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ακούν τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων.

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των προβλημάτων που αφήνει η θεομηνία. Οι συμπολίτες μας που είδαν περιουσίες να καταστρέφονται ή να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, θα πρέπει να ξέρουν ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμη: Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Στρασβούργο, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει πώς η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για οικονομική υποστήριξη για τις καταστροφές, που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση και απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δαπανούνται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα δαπανούνται λίγοι πόροι για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μια κακοκαιρία που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά μοντέλα των προβλέψεων.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν θα κρύψουμε, δεν θα ωραιοποιήσουμε, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες από εκεί και πέρα θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή σήμερα και η χώρα πήρε την αναβάθμιση πριν από λίγες ημέρες, γεγονός που είναι το «τελευταίο που θα ενδιέφερε πολίτες στη Θεσσαλία, είναι όμως σημαντικό» γιατί, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει μια τέτοια κρίση, αλλά θα χρειαστεί και την αρωγή της Ευρώπης.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, σε τέσσερις άξονες:

1: έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες
2: έχουν αναρτηθεί οδηγίες από το υπ. Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα, οι οδηγίες είναι αναρτημένες

3. επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα
4. έχει ξεκινήσει Ηδη εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου

Δείτε τις δηλώσεις: