Σχολική τσάντα: Πώς επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη των παιδιών

16235-810x425

Μια βασική αιτία για τον πόνο στην πλάτη των παιδιών είναι η βαριά τσάντα σχολείου. Είναι γνωστό ότι οι βαριές τσάντες και σακίδια δημιουργούν πόνο ακόμα και στους ενηλίκους.

Απ’ τη στιγμή όμως, που η σπονδυλική στήλη ενοχλείται απ’ τις βαριές σχολικές τσάντες κατά την ανάπτυξη των παιδιών, ο πόνος μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε στραβή ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Ιατρικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη των παιδιών περιλαμβάνουν τραυματισμούς στα οστά και αρθρώσεις, ισχιαλγία,σπονδύλωση (φθορά των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης) και τη νόσο του Scheuermann (παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη κύρτωση της ράχης στη θωρακική περιοχή).

Παρόλο που τα παιδιά παραπονιούνται για πόνο στον ώμο και στην πλάτη, οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι γιατροί εγείρουν αμφιβολίες για το αν ο πόνος προέρχεται από άλλες αιτίες, όπως η λάθος στάση, ή ο καθιστικός τρόπος ζωής.

45

Έρευνες έχουν δείξει ότι, όντως, αρκετά παιδιά υποφέρουν από πόνους στην πλάτη λόγω βαριάς τσάντας και ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες για να εκτιμήσουμε αν η αιτία πόνου είναι αυτή. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

1.Αν η τσάντα ζυγίζει πάνω απ’ το 10% του βάρους του παιδιού.

2.Αν κουβαλάει το παιδί την τσάντα στον έναν ώμο.

3.Το βάρος των πραγμάτων να είναι άνισα κατανεμημένο μες στην τσάντα

4.Αν κουβαλάει την τσάντα στο ένα χέρι απ’ τα χερούλια

5.Λάθος προσαρμογή της τσάντας στο σώμα

Μία έρευνα που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2004 υποδείκνυε ότι «το μεγάλο βάρος της σχολικής τσάντας αυξάνει τις πιθανότητες για προβλήματα στην πλάτη και σε άλλα μέρη του σώματος ειδικά αν το βάρος της ξεπερνά το 20% του βάρους του παιδιού». Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας περιλαμβάνουν:

1.Το χρονικό διάστημα που κουβαλάει το παιδί την βαριά τσάντα παίζει ρόλο για τον πόνο και τη φθορά της σπονδυλικής στήλης.

2.Οι βαριές τσάντες ευθύνονται για πόνους στα χέρια, στους αγκώνες, πόδια και αστραγάλους εκτός από πλάτη και ώμους

3.Επηρεάζεται ακόμα και η στάση του σώματος και η βάδιση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

46

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποτρέψουμε τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη που οφείλονται στη χρήση σχολικής τσάντας είναι:

1.Διαλέγουμε την κατάλληλη τσάντα. Το μέγεθος πρέπει να είναι περίπου ίσο με τον κορμό του παιδιού. Να είναι από κατασκευής ελαφριά (αποφεύγουμε δερμάτινες). Τα λουράκια του ώμου να έχουν έξτρα μαλακό υλικό ώστε να μην αφήνουν σημάδια στους ώμους. Να υπάρχει ένα εξτρά λουράκι που θα δένει περίπου στη μέση του παιδιού, ώστε το βάρος της τσάντας να μην εναποτίθεται όλο στους ώμους. Να έχει πολλές θήκες ώστε το βάρος από όλα τα είδη στην τσάντα να μοιράζεται σωστά.

2.Μαθαίνουμε στο παιδί να διατηρεί σωστή στάση σώματος όταν φοράει την τσάντα.

3.Συμβουλεύουμε το παιδί να ελέγχει καθημερινά αν κουβαλάει μαζί του τα είδη που χρειάζεται για εκείνη τη μέρα στο σχολείο και να απαλλαχθεί από μη απαραίτητα βιβλία.

Πηγή : physiomou