Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Αυτό είναι το σημείο που ξεκίνησε η τραγωδία

Το σημείο που δεν άλλαξαν οι γραμμές στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και συνέβη η τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, αποκαλύπτει η εκπομπή TLive με την Τατιάνα Στεφανίδου.

Ένα κλειδί που δεν γύρισε ποτέ, μια γραμμή που δεν άλλαξε την πορεία του επιβατικού τρένου και μπήκε στη λάθος γραμμή, οδήγησε στη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία της Ελλάδας στα Τέμπη και μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών γενικότερα.

Το φανάρι στη διακλάδωση των γραμμών λειτουργεί κανονικά και ενημερώνει τον εκάστοτε μηχανοδηγό πού βρίσκεται το κλειδί και ποια γραμμή θα ακολουθήσει με το τρένο που χειρίζεται. Όπως φαίνεται, ο κύβος με τα σήματα για τους μηχανοδηγούς δεν γύρισε ποτέ από τον σταθμάρχη και έτσι το τρένο έφυγε στην ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση και την τραγωδία στα Τέμπη.

Το κλειδί της διακλάδωσης θα πρέπει, κανονικά, να γυρίσει από τον σταθμάρχη, ο οποίος συνελήφθη και έχει οδηγηθεί ενώπιον των Αρχών για να δώσει εξηγήσεις. Σημειώνεται ότι το σημείο της διακλάδωσης των γραμμών βρίσκεται 900 μέτρα μακριά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και τον πίνακα ελέγχου.

Δείτε το σημείο που ξεκίνησε η τραγωδία:

Αν και αρχικά ο σταθμάρχης ισχυριζόταν ότι γύρισε το κλειδί αλλά δεν λειτούργησε το σύστημα, λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό πως παραδέχθηκε ότι έστειλε το επιβατικό τρένο στη λάθος γραμμή.

Σύμφωνα με την εκπομπή LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο 60χρονος είπε πως εκείνη την ώρα που ήρθε το τρένο προσπαθούσε να βάλει στην κατάλληλη θέση ένα άλλο τοπικό τρένο.

Έτσι, άλλαξε τα κλειδιά των γραμμών και δεν το επανάφερε στην θέση του. Έβαλε το τρένο που αναχώρησε από την Λάρισα στη γραμμή που ερχόταν η εμπορική αμαξοστοιχία από λάθος, επειδή μπερδεύτηκε.

Πηγή: www.newsit.gr