Συναγερμός για παιδικά σιρόπια κατά του βήχα: Ο ΠΟΥ τα συνδέει με 66 θανάτους, περιέχουν τοξικές ουσίες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε «συναγερμό» για τέσσερα σιρόπια κατά του βήχα – που χορηγούνται σε παιδιά – ενώ πλέον «διεξάγει περαιτέρω έρευνα» με την Maiden Pharmaceuticals, που τα παράγει, αλλά και τις ινδικές αρχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε συναγερμό για τέσσερα σιρόπια για το βήχα που παρασκευάζονται στην Ινδία, συνδέοντάς τα με 66 θανάτους παιδιών στη Γκάμπια.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ΠΟΥ σημειώνεται πως τα σιρόπια έχουν «δυνητικά συνδεθεί με οξείες νεφρικές βλάβες και 66 θανάτους παιδιών», ενώ η ινδική εταιρεία που τα κατασκευάζει – η Maiden Pharmaceuticals – δεν είχε προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

Η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαιώνει ότι τα σιρόπια περιέχουν «απαράδεκτες ποσότητες» διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο και μπορούν να αποβούν θανατηφόρες όταν καταναλωθούν.

Όλες οι παρτίδες αυτών των προϊόντων θα πρέπει να θεωρούνται μη ασφαλείς μέχρι να αναλυθούν από τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές, υπογραμμίζεται.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει, παράλληλα, τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να σταματήσουν άμεσα την πώληση των σιροπιών. Πρόκειται για τα:

Promethazine Oral Solution,
Kofexmalin Baby Cough Syrup,
Makoff Baby Cough Syrup και
Magrip N Cold Syrup.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εν λόγω φάρμακα έχουν εντοπιστεί στη Γκάμπια, αλλά ενδέχεται να έχουν διανεμηθεί και σε άλλες χώρες μέσω ανεπίσημων αγορών.

Σύμφωνα με το Reuters, η Maiden Pharmaceuticals – η οποία εδρεύει στη βόρεια πολιτεία Χαριάνα – εξάγει τα προϊόντα της σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Το υπουργείο Υγείας και η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει επίσημα την προειδοποίηση του ΠΟΥ για τα προϊόντα, την οποία δημοσίευσε στον ιστότοπό του.

Πηγή: BBC