Τα tips για να κάνεις οικονομία και να έχεις λεφτά… στην άκρη

Πόσες φορές δεν έχεις σκεφτεί το… πως να κάνεις οικονομία; Ανήκεις στους ανθρώπους που ξεμένεις στα μισά του μήνα ή είσαι περήφανη για τις οικονομίες που έχεις αποταμιεύσει; Η οικονομική σου κατάσταση δεν εξαρτάται μόνο από τα ποσά που διαχειρίζεσαι αλλά κυρίως από τον τρόπο. Εμπνεύσου από τα στατιστικά που δείχνουν ότι η οικονομική σύνεση είναι πάντα προς όφελός σου.

Η σχέση σου με το χρήμα ξεκινάει την πρώτη φορά που παίρνεις χαρτζιλίκι από τους γονείς σου. Το ξόδευες σε πατατάκια και έψαχνες να βρεις τι θα αγοράσεις με τα τελευταία σεντς ή αγόραζες κάτι και τα υπόλοιπα τα αποταμίευες;

Ό,τι μοτίβο κι αν ακολουθούσες, σίγουρα έχει κοινά στοιχεία με την παρούσα ζωή σου. Αν δεν είσαι ικανοποιημένη, δες μερικά γεγονότα που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου και θα σε κάνουν να κρατάς το χαμόγελό σου και το πορτοφόλι σου βαρύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Ιδού λοιπόν 7 τρόποι για να κάνεις οικονομία
Οι πλούσιες γυναίκες επηρεάζουν τον κόσμο
Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες κάνουν περισσότερες φιλανθρωπίες και δωρεές είτε τα χρήματα είναι δικά τους είτε από την κοινή περιουσία που έχουν με το σύζυγό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες επενδύουν τα χρήματά τους για να γίνει ο κόσμος καλύτερος και ενδιαφέρονται για το κοινό καλό.

Ο σχεδιασμός γλιτώνει από μπελάδες
Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες και άρα πληρώνουν περισσότερα για την περίθαλψή τους. Για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να καλύπτουν τις ανάγκες τους ενώ μεγαλώνουν θα πρέπει τα προηγούμενα χρόνια να έχουν κάνει έναν σωστό προγραμματισμό και να έχουν αποταμιεύσει κάποια χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ρητό ότι δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να αποταμιεύσεις αλλά το να αποταμιεύεις σε κάνει πλούσιο.

Οι γυναίκες πληρώνονται με χαμηλότερους μισθούς από τους άντρες. Θα έπρεπε να δουλεύουν 60 μέρες παραπάνω ετησίως για να παίρνουν τα ίδια χρήματα.

Δώσε αξία στα χρήματά σου
Βάλε στόχους για να αναγνωριστεί η σημασία του να έχεις χρήματα. Αν δεν έχεις συγκεκριμένες ανάγκες, σκέψου πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε μερικά χρόνια και τι ανάγκες θα έχεις. Ποια είναι τα επαγγελματικά και προσωπικά σου σχέδια, για παράδειγμα, αν σκέφτεσαι να βρεις δεύτερη δουλειά ή θέλεις να μετακομίσεις σε δικό σου σπίτι. Για κάθε σχέδιο υπάρχει και το αντίστοιχο budget, οπότε βρες το δικό σου για να αντιληφθείς τη σημασία των χρημάτων.

Οι σύντροφοι που αποταμιεύουν μένουν μαζί
Η διαφορά στα χρήματα που κερδίζει ένα ζευγάρι μηνιαίως, δημιουργεί συχνά προστριβές. Όταν όμως υπάρχει ένα κοινό πλάνο από την αρχή στο πώς θα πληρώνονται οι υποχρεώσεις, και οι σύντροφοι είναι ενωμένοι, τα πράγματα είναι καλύτερα. Τα τυχόν εμπόδια που θα εμφανιστούν θα λυθούν με συζήτηση και κατανόηση.

81% των ζευγαριών έχουν κοινό οικονομικό προγραμματισμό
45% των ζευγαριών παίρνουν μαζί όλες τις οικονομικές αποφάσεις
Παίρνεις όταν ζητάς
Για να κερδίσεις κάτι, από αύξηση μέχρι έκπτωση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να το ζητήσεις. Στην αρχή μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο και να ντρέπεσαι, όμως όσο πιο πολύ εξασκηθείς τόσο καλύτερα θα νιώθεις και το πιο σημαντικό, θα έχεις περισσότερα χρήματα στο τέλος του μήνα.

Ζήτα καθοδήγηση
Φυσικά και δεν είσαι ο μάγος των Οικονομικών, θα ψωνίσεις λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη σου και θα κάνεις ένα ακριβό λουράκι δώρο στο σκύλο σου. Μην απογοητεύεσαι και μην κατηγορείς τον εαυτό σου εφόσον έχεις αποφασίσει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Ζήτα βοήθεια από έναν οικονομικό σύμβουλο ή ρίξε μια ματιά στο διαδίκτυο για χρήσιμα άρθρα διαχείρισης χρημάτων από οικονομολόγους.

 

ΠΗΓΗ