Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε πράσινο τσάι κάθε μέρα

Το πράσινο τσάι είναι ένα φυσικό ρόφημα που αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ιατρικής εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Η κατανάλωσή του σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία μέσα στους αιώνες. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Το τσάι αυτό, που διαφέρει από τα άλλα είδη τσαγιού, δεν υποβάλλεται σε διαδικασίες ζύμωσης και διατηρεί όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις πολυφαινόλες του.

Οι ουσίες αυτές έχουν ιδιότητες ωφέλιμες για την υγεία μας. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και ακόμα και στην πρόληψη του καρκίνου.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να πίνετε πράσινο τσάι με μέτρο κάθε μέρα. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τις απίστευτες ωφέλειες που μας εξασφαλίζει το πράσινο τσάι και θα σας πούμε πότε δεν θα πρέπει να το καταναλώνετε.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα

Η υψηλή περιεκτικότητα που έχει το πράσινο τσάι σε πολυφαινόλες συνδέεται με την ικανότητά του να βελτιώνει το μεταβολισμό και να μειώνει το βάρος.

Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες αυξάνουν την ποσότητα ενέργειας που δαπανάται και βοηθούν το σώμα να αποφύγει την αποθήκευση θερμίδων ως λίπος.

Προλαμβάνει το διαβήτη

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στο πράσινο τσάι συμμετέχουν στον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα και συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού μετά το φαγητό προλαμβάνει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και την αποθήκευση των σακχάρων ως λίπος.

Προστατεύει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Ένα μικρό φλιτζάνι πράσινο τσάι κάθε μέρα μπορεί να προλάβει διάφορα είδη καρδιαγγειακών νόσων, όπως η εναπόθεση χοληστερίνης και οι διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος, καθαρίζουν τις αρτηρίες και ελέγχουν την υπερβολική παρουσία λιπιδίων στο αίμα.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ενεργές ουσίες στο πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και θρόμβωση.

Προλαμβάνει τα προβλήματα όρασης

Εκτός από πολυφαινόλες το πράσινο τσάι περιέχει ουσίες όπως οι βιταμίνες C και Ε, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, οι οποίες απορροφώνται από διαφορετικούς ιστούς στα μάτια. Στους ιστούς αυτούς περιλαμβάνεται ο αμφιβληστροειδής, που έτσι προστατεύεται από την εμφάνιση γλαυκώματος και άλλων παθήσεων της όρασης.

Οι συγκεκριμένες ουσίες, μαζί με τις ωφέλειες που εξασφαλίζουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά, συνεισφέρουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες των κυττάρων, κάτι που αποτελεί την κύρια αιτία εκφύλισης της όρασης.

Καταπολεμά τα κονδυλώματα

Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ωφέλιμη κατά της εξάπλωσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται για τα κονδυλώματα. Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, ένα από τα κύρια συστατικά του πράσινου τσαγιού, σπάει τον κυτταρικό κύκλο χάρη στον οποίο εξαπλώνεται ο HPV.

Προλαμβάνει τις νόσους του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον

Χάρη στην ικανότητά του να επιβραδύνει τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, αυτό το φυσικό ρόφημα έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της εγκεφαλικής βλάβης και της εμφάνισης νόσων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα κατά των αρνητικών επιδράσεων της κυτταρικής φθοράς και διεγείρουν τη δραστηριότητα των νευρώνων.

Προλαμβάνει την εμφάνιση λίθων στα νεφρά

Το να πίνουμε λίγο πράσινο τσάι κάθε μέρα είναι ένας τρόπος να προλάβουμε τη νεφρική αποτιτάνωση, ή τους λίθους στα νεφρά.

Οι ουσίες του μειώνουν την παραγωγή και την ποσότητα του ιζήματος οξαλικού ασβεστίου. Το ίζημα αυτό εναποτίθεται στα νεφρά και σχηματίζει λίθους.

Προλαμβάνει την τερηδόνα

Οι κατεχίνες, ένα είδος χημικής αντιοξειδωτικής ουσίας που περιέχεται στο πράσινο τσάι, καταστρέφει τους ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις στο λαιμό, τερηδόνα και άλλες παθήσεις του στόματος.

Πότε δεν πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις στις οποίες δεν θα πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο φλιτζάνια τη μέρα, επειδή η μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όπως:

Πονοκεφάλους.
Νευρικότητα.
Διάρροια.
Δυσκολία στον ύπνο.
Ευερεθιστότητα.
Αυξημένους καρδιακούς παλμούς.
Ζάλη.

Επίσης δεν θα πρέπει να πίνετε πράσινο τσάι αν λαμβάνετε φάρμακα ή αν πίνετε οινοπνευματώδη. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε καφεΐνη η οποία, όταν συνδυάζεται με άλλες ουσίες, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Το πράσινο τσάι δεν συνιστάται στις εγκύους ή στις γυναίκες που θηλάζουν, επειδή μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο μωρό.

Οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία και πεπτικά προβλήματα θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή θα πρέπει να πίνουν μικρές ποσότητες με ιατρική επίβλεψη.

Το αν καταναλώνετε πράσινο τσάι με μέτρο καθορίζει αν αυτό είναι ωφέλιμο για την υγεία σας ή όχι. Πολλοί κάνουν το λάθος να καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα πράσινου τσαγιού μέσα στην ανυπομονησία τους να χάσουν βάρος χωρίς να γνωρίζουν ότι βλάπτουν το σώμα τους.

Φροντίστε να μην πίνετε πάνω από δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι τη μέρα. Ανακαλύψτε τις ωφέλειες που μπορεί να έχει το πράσινο τσάι για την ευεξία σας.

πηγή : meygeia