Υπάρχουν 5 αριθμοί που υποδεικνύουν τον πρόωρο θάνατο

Δες ποιοι είναι αυτοί και πως μπορείς να τους αποφύγεις

Σίγουρα γνωρίζεις ό,τι μέσω της πρόληψης μπορείς να προστατεύσεις πολύ καλύτερα τον εαυτό σου και να τον γλυτώσεις από μεγάλα βάσανα στο μέλλον. Αν θέλεις όμως να το κάνεις σωστά, θα πρέπει να δίνεις μεγάλη σημασία σε 5 δείκτες, οι οποίοι λένε πολλά περισσότερα για τον οργανισμό σου από αυτά που νομίζεις.

Για την ακρίβεια, αυτοί μπορούν να υποδείξουν τον πρόωρο θάνατο, όπως για παράδειγμα από την ανάπτυξη κάποιου είδους καρδιοπάθειας.

Όμως οι 5 αυτοί δείκτες για τους οποίους θα διαβάσεις παρακάτω, δεν αφορούν μόνο την προστασία της καρδιάς σου, αλλά της συνολικής σου υγείας. Δες τους αναλυτικά, παρακάτω:

Αρτηριακή πίεση

Υπολογίζεται μετρώντας τη Συστολική (μεγάλη) και τη Διαστολική (μικρή) πίεση και δεν πρέπει η πρώτη να ξεπερνά τις 120 μονάδες και η δεύτερη τις 80. Αν οι τιμές τους είναι μεγαλύτερες, τότε ο οργανισμός έχει υπέρταση. Αν κάποιος έχει πίεση 140/90, τότε για κάθε μείωση κατά 5 μονάδες, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 7%.

Σάκχαρο αίματος

Η μέτρηση του σακχάρου, δείχνει αν κάποιος πάσχει από διαβήτη ή προδιαβήτη. Οι κανονικές τιμές του κυμαίνονται από 80 έως 120 mg/dl. Για όσους όμως πάσχουν από διαβήτη και δεν ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό τους με φαρμακευτική αγωγή και σωστή διατροφή, τότε ο κίνδυνος για να χάσουν πρόωρα της ζωή τους, αυξάνεται κατά 15%.

Χοληστερόλη

Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης, η καλή LDL και η κακή HDL. Η πρώτη δεν πρέπει να είναι πάνω από 100 mg/dl και η δεύτερη πάνω από 40 mg/dl. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι έχουν υψηλή τιμή της LDL, δηλαδή από 190 mg/dl και άνω, ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της, μειώνουν κατά 28% τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια και κατά 18% από κάποιο άλλο αίτιο, σε βάθος εικοσαετίας.

Δείκτης Μάζας Σώματος

Οι τιμές του ΔΜΣ έχουν ως εξής:

Κάτω από 18,5 = Λιποβαρής
18,5 – 24,9 = Φυσιολογικό βάρος
25 – 29,9 = Υπέρβαρος
Άνω του 30 = Παχύσαρκος

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ό,τι ο ΔΜΣ πάνω από 25 μονάδες συνδέεται με το μειωμένο προσδόκιμο ζωής, ενώ υπολογίζεται ό,τι γενικά η παχυσαρκία κόβει 20 χρόνια ζωής, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί στον οργανισμό, όπως τα θέματα με την καρδιά και το αναπνευστικό.

Περίμετρος της Μέσης

Η γυναικεία μέση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 81,2 εκατοστά και η αντρική τα 88,9 εκατοστά. Οι επιστήμονες, έχουν ανακαλύψει ό,τι η αναλογία μέσης και γοφών, σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο και πιο συγκεκριμένα, όταν αυτή ξεπερνάει τις 0,85 μονάδες για τις γυναίκες και τις 0,9 μονάδες για τους άντρες, επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 22%, από οποιαδήποτε αιτία.

πηγή :  e-radio.gr