Υπόταση: Αυτές οι τροφές ανεβάζουν την πίεση

Η υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση) μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας παθολογικής κατάστασης και ενδεχομένως να έχει συμπτώματα ή όχι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως μπορεί να είναι απλώς φυσιολογική και να μην εμπνέει καμιά ανησυχία. Ο όρος αρτηριακή πίεση περιγράφει την ταχύτητα και την ένταση της ροής που έχει το αίμα στην πορεία του από την καρδιά στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, μέσω των αγγείων.

Τι είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Όταν η πίεση του αίματος είναι χαμηλή τότε θεωρείται ότι κάποιος έχει υπόταση.

Μια κανονική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι συνήθως 120/80 (mmHg), αλλά και αριθμοί εκτός αυτού του εύρους μπορούν να είναι φυσιολογικοί. Μια υγιής αρτηριακή πίεση για το σώμα βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό, την ηλικία και τη γενική κατάσταση. Σε γενικές γραμμές οι πιέσεις κάτω των 100 mmHg (ή αλλιώς κάτω του 10) θεωρούνται χαμηλές.

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια χαμηλή αρτηριακή πίεση, εάν η πίεση είναι κάτω από 90/60 mmHg και υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως:

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση έχει ένα φάσμα αιτιών, όπως:

Τι μπορείτε να φάτε;

Η κατανάλωση συγκεκριμένου είδους διατροφής μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση. Προσπαθήστε να καταναλώσετε:

Περισσότερα υγρά.

Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος, προκαλώντας πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την άσκηση.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία, η οποία μπορεί κατά συνέπεια να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε Β12 είναι τα μύδια, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το αρνί, το συκώτι, το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά και άλλα ζωικά τρόφιμα, ενώ την περιέχουν και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ

Το χαμηλό φυλλικό οξύ μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη χαμηλή βιταμίνη Β12. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε φυλλικό οξύ είναι τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα φιστίκια, το αυγό, το αβοκάντο, τα μαυρομάτικα φασόλια, το συκώτι.

Αλάτι

Το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Τσάι γλυκόριζας

Η γλυκόριζα μπορεί να μειώσει την επίδραση της αλδοστερόνης, της ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής συγκέντρωσης του νατρίου στο αίμα. Η κατανάλωση τσαγιού γλυκόριζας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών πίεσης αίματος, σύμφωνα με μια περίπτωση που παρουσιάζεται στο British Medical Journal.

Καφεΐνη

Ο καφές και το τσάι με καφεΐνη μπορεί να αυξήσουν προσωρινά την αρτηριακή πίεση, διεγείροντας το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύοντας τον καρδιακό ρυθμό.

Μερικές ακόμα αλλαγές για αύξηση της αρτηριακής πίεσης:

Τα μεγάλα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν πιο δραματικές πτώσεις στην αρτηριακή πίεση, καθώς το σώμα λειτουργεί πιο σκληρά για να χωνέψει τα μεγαλύτερα γεύματα.

Αυτά τα τρόφιμα πέπτονται γρήγορα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Η αφυδάτωση μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Συμπερασματικά, τρώγοντας ορισμένα τρόφιμα και περιορίζοντας άλλα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όμως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν εξαλείφετε πλήρως τα υγιεινά τρόφιμα από τη διατροφή σας.

Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση μέσω της διατροφής, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο της αρτηριακής σας πίεσης είναι υγιές για σας.

Πηγή: healthlab